Op de 31ste januari, worden in de grot van Neptunus de verschillende soorten  vleermuizen  alsook hun aantal geteld, dit  door de vereniging PLECOTUS, bestaande uit vrijwilligers en geholpen door  speleologen.
Bij de laatste telling , zijn volgende soorten opgemerkt:
– De’ Grote Hoefijzerneus’, een  grote vleermuis met een rossige vacht op de rug ( bij jonge vleermuizen asgrijser), en grijswit tot gelig wit op de buik. Bij rust en tijdens de winterslaap plooit de Grote Hoefijzerneus zijn vleugels rond zijn lichaam en is alleen zijn snoet in hoefijzervorm zichtbaar. Vandaar zijn naam
– De Baardvleermuis : deze kleine vleermuis komt het meest voor in  een ondergronds milieu in de winter, en dit in heel Wallonië. Je kunt ze herkennen aan hun zwarte masker, hun kleine omvang en kleine oortjes.
-De Bechsteins vleermuis of Langoorvleermuis: dit is een bosbewonende soort en komt vooral voor in gebieden met open boombestanden waar ze laag over de grond jagen, of hun prooi als het ware van takken en gebladerte plukken. Deze vleermuis kan inderdaad heel langzaam vliegen en dankzij zijn lange oren hoort hij het gegons van de insekten op de blaadjes, waardoor hij ze alleen nog hoeft op te pikken  De vrouwtjes verzamelen zich in kraamkolonies in gaten en holen van (liefst levende) bomen. Hun rug is vaalbruin tot rossig en hun buik is opvallend lichtbeige of  lichtgrijs.
Plecotus is de  werkgroep van ‘Natagora’, die vleermuizen observeert, bestudeert en maatregelen neemt om ze te beschermen in Wallonië en Brussel. Ze organiseren ook sensibilisatiecampagnes  en educatieve programma’s  voor een  jong en minder jong publiek. ( meer info op www.natagora.be/plecotus).
In Vlaanderen bestaat een  vleermuizenwerkgroep binnen Natuurpunt.
Wat moet je doen als je een gewonde of verzwakte vleermuis vindt?
De mensen van CREAVES , van de Aquascope de Virelles ( Centre de Revalidation pour les Espèces Animales Vivant à l’Etat Sauvage/ Revalidatiecentrum voor in het wild levende inheemse diersoorten) kunnen ze helpen. (Telnr : +320476942225 of creavesvirelles.blogspot.be)

mattis leo ut venenatis, venenatis Aenean efficitur. elementum
Share This