Telling vleermuizen in de Grot van Neptunus

12/03/2021

 

Plecotus/Natagora voert sinds 2009 wintertellingen van vleermuizen uit in de Neptunusgrot. De laatste jaren is de diversiteit van de soorten, vooral van de gevoelige en zeldzamere soorten zoals de Vale vleermuis, de grote Hoefijzerneus en de Ingekorven vleermuis, toegenomen.  Deze soorten weerspiegelen de goede gezondheid van de biodiversiteit in de regio.

Dit jaar hebben is er een soort waargenomen die al vele jaren verdwenen was uit het gebied tussen Samber en Maas, de kleine Hoefijzerneus vleermuis. Eén exemplaar werd geteld in de omgeving van Nismes en het tweede in de grot van Neptunus, hetgeen betekent dat deze soort, die lange tijd afwezig is geweest in de regio van Couvin, misschien opnieuw het gebied tussen Samber en Maas aan het koloniseren is.

Het team van de Grotten van Neptunus is verheugd over dit nieuws en zal nog waakzamer zijn voor het welzijn van de dieren, vooral in delicate perioden zoals het begin van de winterslaap in de late herfst en het einde van de winterslaap in de lente.

Plecotus is de  werkgroep van ‘Natagora’, die vleermuizen observeert, bestudeert en maatregelen neemt om ze te beschermen in Wallonië en Brussel. Ze organiseren ook sensibilisatiecampagnes  en educatieve programma’s  voor een  jong en minder jong publiek. ( meer info op www.natagora.be/plecotus).
In Vlaanderen bestaat een  vleermuizenwerkgroep binnen Natuurpunt.

 

Share This